WIZTYTA STUDYJNA WE WŁOSZECH

24.10.2022 - 28.10.2022

STRESS-RESISTANTS. PREVENTING PROFESSIONAL BURNOUT OF FIREFIGHTE

Odporność na stres. Zapobieganie wypaleniu zawodowemu strażaków

Odbył się pierwszy zagraniczny wyjazd studyjny w ramach realizowanego Projektu, który jest realizowany z Programu Erasmus Plus, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Spotkania miały miejsce we Florencji (Comando Provinciale Vigili del Fuoco Firenze) i w Pizie (Comando Provinciale Vigili del Fuoco Piza).

Partnerzy  i delegacje z Polski i z Czech zostały bardzo serdecznie przyjęte przez władze Stowarzyszenia Strażaków we Włoszech  (Partner Projektu w IT), a także przez Komendanta Straży Pożarnej we Florencji.

Wizyta studyjna została podzielona na trzy bloki poświęcone tematyce budowania odporności i zapobiegania wypaleniu zawodowemu strażaków: Testimonial, wystąpienia psychologów z krajów partnerskich, a następnie Workshop. Osobnym blokiem tematycznym byłp poznanie kultury włoskiej, rozumianej sensu largo (architektura, zabytki, kuchnia włoska, kultura życia codziennego).

Prezentowane Testimonial dotyczyły akcji ratunkowo – gaśniczych o szerokim spectrum działania (powódź we Florencji, lawiny śnieżne, akcja na zatopionym statku Costa Concordia,  zamach bombowy w kolebce Renesansu, wydobycie zatopionego wraku statku z setkami nieżyjących  imigrantów, przypadki, w których zawodzi sprzęt techniczny powodując zagrożenie życia i zdrowia strażaków, a także niepowodzenia akcji).

Prezentujący Strażacy pozostają w czynnej służbie lub są na emeryturze, jednak wszyscy zgodnie podkreślali, iż kwestia psychologicznej odporności każdego strażaka jest równie ważna jak przygotowanie techniczne.

W następnym bloku miały miejsce wystąpienia  psychologów z krajów partnerskich Projektu. Omówiono stres z perspektywy fizjologicznej, psychologicznej i behawioralnej, ponadto podkreślono znaczenie samego sensora, ale przede wszystkim umiejętność jego subiektywnej oceny; co w efekcie prowadzi do szybszej możliwości wyjścia ze stanu mobilizacji i powrotu do równowagi psychicznej i odprężenia.

Omówiono procedury wsparcia psychologicznego w PSP (w tym także dla OSP)  w poszczególnych krajach partnerskich.

W Pizie odbył się międzynarodowy Workshop poświęcony przedmiotowej tematyce. W siedzibie Komendy Straży Pożarnej do dyskusji przystąpiła „międzynarodowa i wielopokoleniowa rodzina strażacka”. Obecni byli funkcjonariusze PSP czynni zawodowo, emeryci, strażacy ochotnicy, psycholodzy, nauczyciele zawodu, a także chłonni wiedzy i czerpania jej od doświadczonych kolegów – uczniowie szkół pożarniczych.

Warsztaty miały na celu przybliżyć i podkreślić wagę poznania swojej własnej psychiki, poszerzenia wiedzy na temat psychologicznych skutków powtarzającego się narażenia na traumę i ich wpływu na zdrowie psychiczne strażaków. Przedyskutowano możliwe techniki nauczania z zakresu profilaktyki wypalenia zawodowego.

Bezgranicznym źródłem wiedzy okazali się strażacy i ich wieloletnie doświadczenie w pracy zawodowej, w tym wielokrotnie przeprowadzone skomplikowane akcje ratowniczo – gaśnicze i towarzyszące temu emocje. Zgodnie stwierdzono, iż pomimo naturalnej różnorodności wynikającej z organizacji w krajach partnerskich, uwarunkowań kulturowych – praca strażaka posiada porównywalną charakterystykę. Stąd wymiana  doświadczeń, wzajemnej wiedzy, dokonywanie badań i analizy porównawczej będzie owocować wzrostem Know How, a w konsekwencji dostarczać nowych, innowacyjnych narzędzi do budowania odporności psychicznej konstruowania skutecznych narzędzi do radzenia sobie ze stresem.

Korzyści ze spotkania we Włoszech były zatem wielowymiarowe. Kadra pedagogiczna pozyskała nowe instrumenty do nauczania zawodu, uczniowie poszerzyli swoje horyzonty myślowe, wszyscy uczestnicy podnieśli swoje kompetencje zawodowe. Każdy z uczestników poszerzył swoja świadomość kulturową. Wzmocniono fundamenty podpisanego Protokołu o współpracy.   Zbudowano wiele relacji zawodowych i prywatnych.

Sukcesem zakończyła się również realizacja bloku kulturowego. Zwiedzono Florencję i Pizę, ich perły architektury i  zabytki.   Podczas zwiedzania delektowano się kuchnią włoską, jej toskańskimi specjałami; niektóre kosztowano w gajach oliwnych, w obecności wielowiekowych drzew oliwnych.